Времеплов

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 25 ОКТОМВРИ …
  Posted in: Вести, Времеплов

  732.- Францускиот владетел Шарл кај Поатје и нанесе пораз на инвазиската војска на Сарачен под команда на валијата Абд-ар-Рахман, припадник на екстремно фанатистичката муслиманска секта, што му го донесе прекарот „Шарл Чеканот“ (Мартел). 1154.- Умре англискиот крал Стивен, внук на Вилијам Освојувачот, кој во текот на владеењето искажа голема храброст предводејќи ја војската во многу битки во граѓанската […]

 • 23 ОКТОМВРИ -Ден на македонската револуционерна борба
  Posted in: Вести, Времеплов

  Граѓаните на Македонија денеска го празнуваат 23 Октомври- Денот на македонската револуционерна борба. Празникот се празнува по повод основањето на Македонската револуционерна организација во Солун. Имено на 23 октомври 1893 година во куќата на солунскиот книжар Иван Хаџи Николов во Солун се собрале шестмина млади мажи за да ги ставаат основите на тоа, коешто ќе стане симбол и знаме на […]

 • „22 ОКТОМВРИ“ – Денот кога Радовиш беше запален од страна на фашистичкиот окупатор во 1944 година
  Posted in: Вести, Времеплов, Радовиш, Радовишка околија

  „79 Години од палењето на Градот Радовиш од страна на фашистичкиот окупатор“ Сместен во југоисточниот дел од Македонија, градот Радовиш го зафаќа северозападниот дел од пространата Радовишко-струмичка котлина, односно горното сливно подрачје на Радовишка Река. Во 19 и 20 век Радовиш и околината биле под влијание на историските настани поврзани со Разловечкото, Кресненското и Илинденското […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 22 ОКТОМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1721.- По две децении војување со Шведска, по што Русија излезе како нова сила на Балтикот, Петар Велики се круниса за цар. Тој изврши многу важни реформи со кои Русија ја изведе од средновековната заостанатост. 1752.- Умре Александар Скарлати, италијански композитор, диригент и чембелист, основач на таканаречената „Неаполска школа“ во областа на операта. Во своите дела (околу […]

 • 11 ОКТОМВРИ, ДЕН НА НАРОДНОТО ВОСТАНИЕ
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин

  На 11 Октомври 1941 борците од Првиот прилепски партизански одред го нападнаа бугарскиот полициски участок и телефонско-телеграфската мрежа во Прилеп, што го означи почетокот на организираното востание на македонскиот народ против бугарскиот, италијанскиот и германскиот окупатор за  ослободување на земјата. Следниот ден, на 12 октомври, се огласија и партизаните од Кумановскиот одред. 11 Октомври е […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 10 ОКТОМВРИ …
  Posted in: Вести, Времеплов

  1684.- Роден е францускиот сликар Жан Антоан Вато, типичен претставник на рококо. Неговото сликарство е со деликатен колорит и осетливи цртежи воглавно посветени на темите од животот на аристократите. 1813.- Роден е италијанскиот композитор Ѓузепе Верди, кој заедно со Рихард Вагнер се најистакнатите романтичарски оперски творци на 19. век. Дела: оперите „Набуко“, „Травијата“, „Трубадур“, „Риголето“, „Бал под маски“, „Моќта на судбината“, […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 27 СЕПТЕМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1601.- Роден е францускиот крал Луј XIII, кој во текот на владеењето од 1610 до 1643 година заведе апсолутизам со помош на кардиналот Арман Ришел. Го задуши востанието на хугените, продолжи со колонијалното ширење на Франција и ја започна Триесетгодишната војна за ослободување од Германското царство. Во време на неговото владеење во 1635 година е основана […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 18 СЕПТЕМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  – Меѓународен ден на геолозите. 1502.- Шпанскиот морепловец од италијанско потекло Кристофер Колумбо пристигна на Костарика на четвртото и последно патување во Новиот свет. 1709.- Роден е англискиот писател и лексикограф Самуел Џонсон. Неговиот „Речник на англиски јазик“ од 1755 година повеќе од еден век важеше за најавторитетен на англиското говорно подрачје. 1753.- Во Москва умре Христофер Жефарович, еден […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 11 СЕПТЕМВРИ …
  Posted in: Времеплов

  1773.- Убиен е Счепан Мали, лажниот руски цар Петар III, кој им се наметнува на Црногорците како владетел. За време на неговото владеење во 1767 година, тој ги помири племињата, воведе суд, започна попис на населението и имотот и започна да гради патишта. Според легендата, тој бил убиен од слуга, венецијанско-турски агент по наредба на […]

 • 8 СЕПТЕМВРИ – „ДЕН НА НЕЗАВИСНОСТА НА МАКЕДОНИЈА“
  Posted in: Вести, Времеплов, Македонија

  Македонија денеска го одбележува „Денот на независноста“ – од успешно спроведениот референдум на кој македонските граѓани се изјаснија за самостојна и суверена држава. Убедливо мнозинство, над 95 отсто од граѓаните што излегоа на референдумот на 8 септември 1991 година, позитивно одговорија на референдумско прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден […]

Временска прогноза