Времеплов

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 08 ЈУЛИ …
  Posted in: Времеплов

  1497.- Португалскиот морепловец Васко де Гама со неговата флота испловил од Лисабон и во втората половина на ноември поминал крај `ртот Добра Надеж. 1621.- Во Шато Тиери е роден Жан де Ла Фонтен, француски поет и баснописец. Има напишано 240 басни. Умрел во Париз, на 13 април 1695 година. 1709.- Руската војска под водство на царот Петар Велики […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 06 ЈУЛИ …
  Posted in: Времеплов

  1189.- Умрел англискиот крал Хенри Втори Плантагент, основач на династијата Плантагент, кој во текот на владеењето од 1154 до својата смрт ја ограничил улогата на Црквата во сферата на судството и другите домени на судскиот систем со што значително ја зајакнал кралската власт. 1415.- Во Констанца бил запален на клада Јан Хус, чешки верски реформатор, народен борец, прочуен проповедник, […]

 • МАКЕДОНИЈА УТРЕ ГИ СЛАВИ ДВАТА ИСТОРИСКИ ИЛИНДЕНА
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин, Македонија

  Македонија утре ќе го одбележи Денот на Републиката „2 Август“ почетокот на Илинденското востание и Првото заседание на АСНОМ. Почетокот на Илинденското востание го објавиле камбаните во Крушево на полноќ спроти Илинден 1903 година. Околу 800 востаници го ослободиле градот, а по два дена Никола Карев ја прогласил Крушевската Република и станал нејзин претседател… Слободната […]

 • Видео: СНИМКА ОД РАДОВИШ ОД 1968 ГОДИНА
  Posted in: Времеплов, Радовишка околија

  Снимка за време на одржувањето на „Карамановите поетски средби“ Непозната снимка од Радовиш која е направена во 1968 година од страна на Љубомир Донски од Штип, и е приватна колекција -дигитализирана од страна на Александар Донски.   „Татко ми Љубомир Донски се гордееше што неколку години (во 1950-те) бил наставник во СОУ „Коста Сусинов“.  Инаку […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 08 ЈУЛИ …
  Posted in: Времеплов

  1497.- Португалскиот морепловец Васко де Гама со неговата флота испловил од Лисабон и во втората половина на ноември поминал крај `ртот Добра Надеж. 1621.- Во Шато Тиери е роден Жан де Ла Фонтен, француски поет и баснописец. Има напишано 240 басни. Умрел во Париз, на 13 април 1695 година. 1709.- Руската војска под водство на царот Петар Велики […]

 • Убавините на Езерото Мантово, заедно со Конче и неговата богата историја!
  Posted in: Времеплов, Магазин, Радовишка околија

  МАНТОВО – езеро во југоисточниот дел на Македонија. Сместено е на 15 км од Конче, 18 км од Радовиш и 25 км од Штип. Езерото има издолжен облик и зафаќа вкупна површина од 4,49 км2. Административно, езерото во целост се наоѓа во Општина Конче. Езерото Мантово е изградено на реката Крива Лакавица во 1978 година, […]

 • МИЛКА ЕФТИМОВА
  Posted in: Вести, Времеплов

  Проф. Милка Ефтимова (родена 26 февруари 1936 во Радовиш) е истакната македонска оперска пејачка, првенка на Македонскиот народен театар, професор на Факултетот за музичка уметност во Скопје и концертен уметник со извонредно широк дијапазон на репертоарот. Кариера Во мај 1961 година, како член и солист на Хорот на Словенечката филхармонија настапила во Виена под диригентската […]

 • АЦО КАРАМАНОВ
  Posted in: Времеплов, Магазин, Радовишка околија

  Ацо Караманов (31. I. 1927 – 7. X. 1944) е македонски поет, раскажувач, романсиер и револуционер. Тој е еден од најистакнатите, најталентирани млади македонски личности во годините на Втората Светска Војна. Во својот краток живот, Караманов прави вистински творечки подвиг и со своето дело кое има високи естетски вредности ќе остави траен белег во македонската […]

 • АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ „ПИЛАВ ТЕПЕ“ – Наоди со широк хронолошки дијапазон
  Posted in: Вести, Времеплов, Култура, Магазин, Радовишка околија

  На археолошкиот локалитет Пилав Тепе, активно се работи на површина опфатена со градежните работи за експресниот пат Штип – Радовиш. Целта на истражувањата е одредување на стратиграфијата на локалитетот, идентификација на границите, документација и заштита на пронајдетите археолошки содржини. Наодите имаат широк хронолошки дијапазон од неолитот до средниот век, а особено бројни се наодите на […]

 • (Видео) КАКО СЕ ИСПРАЌАЛ МЕЈЛ ВО 1984 ГОДИНА!
  Posted in: Времеплов, Магазин, Свет

  Во 1984 година во минатиот век, кога бил измислен цд – ромот, мејлот и интернетот биле во своите почетоци. Британскиот телевизиски канал „Темза ТВ“ ги документирал техничарите Џулијан и Пет Грин во 1984 година како испраќаат и примаат мејл во емисијата „База на податоци“. Тие својата снимка ја пренеле на каналот „Јутјуб“. Испраќањето на мејл […]

Временска прогноза