Култура

 • 47. КАРАМАНОВИ ПОЕТСКИ СРЕДБИ – програма
  Posted in: Вести, Култура

  Центар за култура „Ацо Караманов“ Радовиш и Организациониот одбор на 47– те „Караманови поетски средби 2020“    Преземањето содржини и фотографии од порталот RadovisNews.mk значи дека давате согласност на нaведените Услови        

 • КНИЖЕВНАТА НАГРАДА „КАРAМАНОВ 2020„ ЗА ПОЕТСКИОТ РАКОПИС „РАЗДЕН„ ОД ПИСАТЕЛКАТА КРИСТИНА НИКОЛОВСКА
  Posted in: Вести, Култура

  Резултати за книжевната награда „КАРАМАНОВ 2020„ по конкурсот за најдобра необјавена поетска книга распишан од страна на Центар за култура „Ацо Караманов Радовиш и Управниот одбор на Караманови поетски средби   Центарот за култура „Ацо Караманов„ Радовиш и Управниот одбор на Карамановите поетски средби заедно со жири комисијата за избор на најдобри поетски ракописи добиени […]

 • ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „КАРАМАНОВ 2020“ – седумнаесет млади уметници со своите дела (фото)
  Posted in: Вести, Култура

  Млади талентирани уметници-ученици од основните училишта беа дел од овогодишната Ликовна колонија „Караманов 2020“. Вчера во дворот на храмот Св. Троица седумнаесет уметници имаа можност во прекрасен амбиент да творат, и бидат дел од овогодишната традицонална манифестација. Младите уметници вчера беа посетени од страна на Градоначалникот Герасим Конзулов и Секретарот на општината Драги Стојанов, а […]

 • БИБЛИОТЕКА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“ ОД ДЕНЕС ЗАПОЧНА ДА РАБОТИ СО КОРИСНИЦИ
  Posted in: Вести, Култура

  Општинска народна библиотека „Браќа Миладиновци“, Радовиш ги известува граѓаните дека во согласност со Одлуката од Владата на РСМ донесена на 30 јуни 2020 година за отварање на библиотеки, мерките и препораките од Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство, Општинска народна библиотека „Браќа Миладиновци“, Радовиш од денес 06 јули, 2020 година, започна да работи […]

 • ВО САБОТА ГОДИШЕН КОНЦЕРТ НА ЖФГ „РАДОВИШАНКИ ЕТНО“
  Posted in: Вести, Култура

  Женска фолклорна група „Радовишанки Етно“ во Сабота на 21.12.2019 год. со почеток од 18:30 часот во Домот на култура Ацо Караманов -Радовиш со својот четврт годишен концерт ќе се приклучи во одбележување на јубилејот “1000 години Радовиш“. На концертот ќе присуствуваат гости и долгогодишни пријатели од Струмица,Кочани, Бугарија и Србија.          

 • СВЕЧЕНО ОТВАРАЊЕ НА „НОВОГОДИШНИОТ САЕМ НА КНИГА 2019“
  Posted in: Вести, Култура

  Вчера со свеченото отварање започна најпосетениот културен настан во градот „Новогодишниот саем на книга 2019“ кој ќе трае до петок (20.12.2019) година. Пред присутните се обрати директорот на Библиотеката Иванка Соколова а саемот за отворен го прогласи секретарот на општина Радовиш Драги Стојанов.   Библиотеката „Браќа Миладиновци“ од Радовиш за љубителите на пишаниот збор и […]

 • КАРАМАНОВИТЕ ПОЕТСКИ СРЕДБИ, ВЕЧЕРВА СО ПОСЛЕДНАТА ПРОГРАМСКА СОДРЖИНА
  Posted in: Вести, Култура

  И денес имаше богата програма од „Карамановите поетски средби“ кои се одржија изминатите денови. Најпрвин во ОУБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш се одржа Омаж за големиот македонски поет Матеја Матевски и промоција на книгата „Дождови“. За книгата зборуваше авторот на изборот и поговорот за оваа книга – Раде Силјан, исто така свое излагање за поетот […]

 • 11-13 ОКТОМВРИ „САМУН ЕМ ТАТЛИЈА 2019“
  Posted in: Вести, Култура

  По седми пат Радовиш ќе биде домаќин на традиционалната и најмасовна манифестација „Самун ем Татлија“ И оваа година, под покровителство на Општина Радовиш, а во организација на ОУ Центар за култура „Ацо Караманов“ во деновите од 11 до 13 Октомври, на локацијата – паркинг Орел, посетителите ќе имаат можност да уживаат во прекрасна програма исполнета […]

 • ФЕСТИВАЛОТ „САНОЌ СЕДАМ“ И ИЗЛОЖБАТА ОД „ЛИКОВНАТА КОЛОНИЈА“- два прекрасни настани од програмата за „Св.Спасо Радовишки“
  Posted in: Вести, Култура

  ОДРЖАНА ЗАВРШНАТА ПРОГРАМА ОД МАНИФЕСТАЦИЈАТА „СВ.СПАСО РАДОВИШКИ“ Друштвото на ликовни уметници „Рада Длур“ имаше отварање на ликовната изложба од меѓународната ликовна колонија „Св.Георгија 2019“ на која беа изложени прекрасни слики. Овој настан се одржа пред Центарот за култура „Ацо Караманов“. На плоштадот „Св.Спасо Радовишки“ се одржа традиционалниот фестивал на староградски песни „Саноќ седам“ на кој […]

 • ФА „ПОДАРЕШАНИ“ НАСТАПИЈА НА ДВА ФОЛКЛОРНИ ФЕСТИВАЛИ ВО СРБИЈА
  Posted in: Вести, Култура

  Викендот што измина Ф.А „Подарешани“ од Подареш учествуваше на два фолклорни фестивали во Република Србија, поточно во градот Сврљиг и с.Трупале-Ниш. Презентирајќи го македонскиот фоклор и македонската традиција во Србија ансамблот се здоби со пофалници за нивните прекрасни изведби а истовремено и договори за учество и на други фолклорни фестивали во оваа наша соседна земја. […]

Временска прогноза