Времеплов

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 31 МАРТ …
  Posted in: Времеплов

  Ден на македонското судство 1492.- Кралот Фернандо Петти Католички им дал на Евреите рок од три месеци да поминат во римокатоличка вера или да ја напуштат Шпанија. 1547.- Умрел францускиот крал Франсоа Први, кој со Болоњскиот конкордат во 1516 година обезбедил превласт на круната над римокатоличката црква во Франција. Од доаѓањето на престолот се обидел да стане […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 30 МАРТ …
  Posted in: Времеплов

    1135.- Роден е еврејскиот филозоф, лекар, математичар и астроном Мојсej бен Мајмон, познат како Мојсej Мајмонид, следбеник на Аристотел. Тој е најголем еврејски филозоф во средниот век. Во филозофското дело „Водич во љубовта“, се обидел да ја базира религијата на рационални основи, што предизвикало жестока осуда на ортодоксните приврзаници на јудаизмот. Напишал неколку астрономски и […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 29 МАРТ …
  Posted in: Времеплов

  1461.- Во најкрвавата битка во Војната меѓу двете ружи во Англија, околу 36.000 војници под знамето на династијата Јорк, кај Тоунтон близу Јорк, ги поразиле околу 40.000 војници на армијата на династијата Ланкастер, со што династијата Јорк го осигурала престолот на Едвард Четврти. 1772.- Умрел шведскиот филозоф Емануел Сведенборг, автор на мистичко-теозофското учење за природата, посебно за човековата природа. За […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 25 МАРТ…
  Posted in: Времеплов

  1611.- Роден е Евлија Челебија, турски патописец. Од 1630 година, речиси без прекин патувал по Османлиското царство и надвор од него учествувајќи во воени походи. Водејќи воени белешки, низ разговори со стари луѓе за обичаите и настаните, копајќи по старите архиви, напишал патопис во 10 тома и оставил скапоцени сведоштва за балканските народи и простори. Пропатувал […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 23 МАРТ …
  Posted in: Времеплов

  – Светски ден на метеорологијата  1309.- Папата Клемент Петти ја преместил папската престолнина во Авињон, во југоисточна Франција, каде што папската резиденција останала се до 1377 година. Овој престој на папата надвор од Рим е наречен „авињонско папско ропство“. 1616.- Во Стратфорд на Ејвон умрел Вилијам Шекспир, англиски драмски поет и артист. Се смета за еден од […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 22 МАРТ …
  Posted in: Времеплов

  1312.- Ватикан го распуштил монашкиот витешки ред на Темплар, основан во Палестина во 1118 година заради заштита на поклониците на Христовиот гроб. 1599.- Роден е фламанскиот сликар Антон Ван Дајк, истакнат претставник на фламанската сликарска школа, врз кого силно влијаел Паул Рубенс во чие ателје во младоста работел. Потоа замина во Италија, па во Франција, а во Лондон […]

 • 21 МАРТ МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ШУМИТЕ „Одбери одржливо дрво за луѓето и планетата“
  Posted in: Вести, Времеплов, Магазин

  Овој ден е утврден со резолуција на Генералното собрание на Обединетите нации на 28 ноември 2012 година. Секоја година, разни настани слават и ја подигнуваат свеста за важноста на сите видови шуми и дрвја надвор од шумите , во корист на сегашните и идните генерации.   Тема за 2022: Одбери одржливо дрво за луѓето и […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 17 МАРТ…
  Posted in: Времеплов

  45 п.н.е. – Јулиј Цезар, во битката кај Мунд во Шпанија, сериозно ги победил силите предводени од двајцата синови на Гнај Помпеј Велики, кои изгубиле повеќе од 30 000 војници. 180.- Умре римскиот филозоф и император Маркус Аврелиј. Според делото „Медитација“ тој е рангиран меѓу најважните претставници на доцниот стоички еклектицизам. Неговиот бронзен коњички споменик […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 15 МАРТ…
  Posted in: Времеплов

  44 п.н.е. – Републиканските заговорници предводени од Брут и Касиј го убија римскиот император и воен водач Гај Јулиј Цезар во Сенатот. 1493 година – Кристофер Колумбо донесе седум Индијанци Аруак од островот Хиспаниола (Хаити) во Шпанија. Овие беа првите жители на Новиот свет што стапнаа на Стариот континент. 1603 година – Францускиот навигатор и […]

 • ДЕНЕШЕН ДЕН 13 МАРТ…
  Posted in: Времеплов

  1325.- Основан бил градот Теночтитлан, престолнина на државата на Ацтеките. 1781.- Англискиот астроном од германско потекло Вилијам Хершел (1738-1822) неочекувано ја открил седмата голема планета на Сончевиот систем која го добила името Уран. Ги открил двата од петте познати сателити на Уран и на Сатурн. 1860.- Во Словенградец е роден Хуго Волф, австриски композитор, претставник на доцниот романтичарски […]

Временска прогноза