Здрава храна

 • КИВИ -едно од највкусните и најздравите овошја
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Киви (Actinidia deliciosa) потекнува од Jужна Кина каде е прогласенo за “национално овошје”, а како егзотично растение во Европа е донесено од Нов Зеланд, во почетокот на 20 век, каде што се засадени првите плантажи. Своето име го добило по птицата тркачка која живее во Нов Зеланд. Во зависност од местото каде што расте може […]

 • Јапонско јаболко – вкусот на доцната есен
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Јапонско јаболко е овошје кое станува вкусно за јадење во овој период од годината, кога на организмот му е потребна храна богата со витамини и минерали, за да се заштити од претстојната сезона на настинки и вируси.  Јапонско јаболко или Diospyros претставува листопадно дрво, чии плодови кога се зрели, се одликуваат со жолто-портокалова до темна жолто-црвена боја и […]

 • Нешта кои најверојатно не ги знаете за вкусниот Грашок
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Грашокот е семе од растението Pisum sativum. Имено, грашакот спаѓа во фамилијата на мешункасти плодови како гравот и леќата и изобилува со протеини. Младиот грашак претставува нискокалорична намирница збогатена со бета-каротин и витамини од кои А, Ц, Б1 и Б2. Просечниот хемиски состав на грашокот е: 79% вода , 5,4% протеини, 0,4% масти, 14,5% јаглени хидрати. Грашокот е неопходна состојка […]

 • МАНДАРИНА-совршено овошје
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Мандарината (Citrus tangerine) е билка која припаѓа на фамилијата Rutaceae, од родот агруми. Претставува зимзелено дрво со широки листови, а плод сличен на портокал, чија кора многу полесно се лупи, а вкусот е посладок. Води потекло од Југоисточна Кина каде расте повеќе од 3000 години, а во Европа е пренесена во 19-от век. Наводно своето име […]

 • ГРАВ – неговите вредности …
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Гравот е едногодишно растение од фамилијата мешунки која во Европа дошла од Америка во 16-от век, и тоа заедно со пченката и компирот. Во принцип разликуваме два типа на грав: млад и сув. Младиот грав е достапен само неколку месеци во годината, додека сувиот можете да го купите во секое време. Гравот е можеби и […]

 • ПЕЧУРКИ -храна, зачин, лек!
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Старите Еѓипјани мислеа дека печурките не се храна за потчинетата класа, туку тие се исклучиво резервирани и наменети за исхрана на фараоните. За разлика од нив, Римјаните ги служеа печурките на трпеза во текот на свечености и веруваа дека им дават посебна сила на на нивните војници. Во целиот свет, меѓу многубројни народи, печурките биле […]

 • МОЌТА НА ДИВИОТ ЛУК!
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Сремуш (Див лук) е самоникната јадлива билка со исклучителна лековитост и широк спектар на делување! Oваа чудесна билка, која природата и ја подарила и на Македонија во изобилство треба да се искористи на вистински начин. Дивиот лук во 1996-тата година е прогласена за медицинска билка на годината во Европа, а познатиот природонаучник др.Кунцл вели дека […]

Временска прогноза