Здрава храна

 • ПЕЧУРКИ- Нешто повеќе за Врганот, Лисичарката, Јајчарката и Смрчакот….
  Posted in: Вести, Здрава храна, Магазин

  Печурките претставуваат посебна форма на живот која по бројот на видови претставува најраспространет жив организам на земјата. Утврдени се преку сто илјади видови печурки, а се смета дека нивниот број е далеку поголем.  Несомнени се улогата и значењето на печурките во екосистемот и во синџирот на исхрана, а сè позначајна е нивната улога и употреба во […]

 • ЗОШТО МЕДОТ СЕ КРИСТАЛИЗИРА (ЗАШЕЌЕРУВА)?
  Posted in: Вести, Здрава храна

  Сигурно многупати сте се запрашале зошто медот се зашеќерува? Станува збор за природен процес кој не го нарушува квалитетот ниту вкусот на медот, бидејќи тоа не значи дека медот се расипал, туку дека само кристализирал – тоа е сосема нормална појава, која не ја нарушува оригиналната арома, вкусот ниту лековитите потенцијали на медот. „Зашеќерениот“ мед […]

 • ВИНОТО НИЗ ИСТОРИЈАТА – Виното и здравјето!
  Posted in: Вести, Здрава храна

  Виното (латински: vinum, во генетивниот падеж — vino) е алкохолен пијалак добиен со ферментација на грозјето, плод на растението лоза (односно Vitis vinifera). Во Европа, според законските регулативи, виното е производ добиен исклучиво со целосна или делумна алкохолна ферментација на свежо грозје, изгмечено или не, или на шира од грозје. Трансформацијата на грозјето во вино […]

 • КАЛИНКА – Овошје што го запира времето…
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Калинката е овошје кое уште во античко време се користело како природен лек, а и денеска холивудските ѕвезди се колнат во сокот од калинки. Откријте зошто! Заради големиот број семки кои ги содржи во својот плод калинката уште одамна е симбол на плодноста. По потекло е од пределот што се протега од Иран до северна […]

 • ЛУБЕНИЦА – Вкусна и лековита…
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Лубеница (Citrullus lanatus) е зеленчук од фамилијата Cucurbitaceae. Таа е многу здрав зеленчук, а особено е корисна за бубрезите. Велат дека лубениците најпрвин растеле во пустината Калахари во Африка, и тоа пред илјадници години. Познатиот истражувач David Livingstone во 1850 година ја нашол таму во изобилство. Потоа лубеницата се раширила на Медитеранот. Лубеницата е едно од најомилените […]

 • ПОЛЕНОВ ПРАВ
  Posted in: Здрава храна

  Збир на поленови зрнца (машки гаметофити) од цветните растенија, ситен прав збогатен со секрецијата од жлездите на пчелите и со нектар. За разлика од поленот на растенијата кои се опрашуваат со ветер, поленот собиран од пчелите, по правило не е алерген затоа што пчелите додека го собирааат и го обработуваат со ферменти (ензими), а овие […]

 • СОНЧОГЛЕД
  Posted in: Здрава храна

  Сончогледот потекнува од Северна Америка, но потоа ќе патува во Стариот свет и назад и повторно ќе се врати, за да стане растението кое го знаеме денес. Тој, веројатно бил една од првите култури кои се одгледувале во Северна Америка. Пред да почне да се одгледува како култура, најверојатно бил употребуван како природен извор на […]

 • КРУША – здрава, сочна и вкусна…
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Латинското име на крушата е Pyrus communis која заедно со јаболкото и дуњата спаѓа во фамилијата Rosacease. Постојат неколку стотици видови круши, секој вид со различен облик, боја, големина и вкус. Тие се сочни, благи и со малку зрнеста структура. Kрушата не е само вкусна, исто така е и неверојатно корисна. Модерната наука денес говори за минералите, витамините и […]

 • ЛЕБЛЕБЛИЈА – Богатство за целиот организам, хранлива и благотворна
  Posted in: Здрава храна

  Леблебија (наречен и наут и слануток; науч. Cicer arietinum) — претежно полјоделска, но и градинарска култура која на просторот од поранешна Југославија највеќе се одгледува во Македонија и далматинска Загора. Се смета за една од најраните култивирани растенија и нејзини остатоци се пронајдени во Блискиот Исток, стари до 7.500 години. Латински називи: Cicer arietinum, Cicer […]

 • ГОРНИЦА (Дива круша) – моќно растение
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  ГОРНИЦА  – грмушка или мало листопадно дрво со бодливи леторасти, расте во Јужна Европа и во Западна Азија. Листовите се јајчесто издолжени, одоздола сивозелени, влакнести. Цветовите се бели, плодовите ситни, тркалезни, жолтокафеави крушки, богати со склеренхимски клетки и со танин. Термофилен и ксерофилен вид, со општа распространетост во Македонија, на топли и суви страништа. Дивата […]

Временска прогноза