Традиција, обичаи и култура

 • ДЕНЕС Е СВЕТИ „АПОСТОЛ ТОМА“ – денот на Архитектите и Градежниците
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Свети апостол Тома е познат меѓу народот по неговото неверување, но на малку луѓе им е јасно дека се работи за сомнеж во воскреснатиот Христос како Спасител. Во личноста на неверниот Тома го видоа симболот на сомнежот во Христовото воскресение, зашто секое неверување на секој еден човек во крајна линија е неверување во Христовото подигање […]

 • КРСТОВДЕН – Воздвижение на Чесниот Крст
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Празникот Воздвижение на чесниот крст, во народот познат како Крстовден, се празнува во чест на наоѓањето на крстот врз кој бил распнат Исус Христос и во чест на неговото враќање од Персија во Ерусалим. Поради неговата чудотворна моќ крстот е наречен и животворен крст. Црквата празнува два празника поврзани со чесниот крст, зимскиот Крстовден или Водокрст (18/5 јануари) […]

 • РАЃАЊЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА- МАЛА БОГОРОДИЦА
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Утрена богослужба, а потоа и света литургија се одржува денеска во православните христијански храмови по повод празникот Рождество на Пресвета Богородица – Мала Богородица. Црквата го востановила овој празник поради посебното значење што го има пресвета Богородица, па во врска со тоа и нејзиното раѓање во Божјата економија на спасението. Онаа што подоцна ќе го […]

 • ПРАЗНИК НА ПОЈАСОТ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Празникот Положување појас на Пресвета Богородица или Богородичин појас се празнува во спомен на денот кога Богородица прв пат се опашала. Меѓу облеката останата од Пресвета Богородица бил и нејзиниот појас, кој бил предаван од поколение на поколение меѓу верниците. Велат дека со молитвата жените кои не можат да имаат деца ќе добијат а болните […]

 • ПОГУБУВАЊЕТО НА СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Празникот посветен на погубувањето на св. Јован Крстител што секоја година се празнува на 11 септември (н.с.) во народниот говор се среќава под различни имиња: Св. Јован Сечиглав, Св. Јован Отсечен, Св. Јован Опсечен итн. Поради значењето на овој светец црквата овој ден го прогласила за строг пост. Последниот старозаветен пророк Свети Јован е наречен […]

 • УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Денес 28. август, е големиот верски празник, Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица Според црковното предание, Богородица го завршува својот живот тивко и мирно без никакви болести и страдања и по смртта на нејзиниот син Господ Исус Христос, таа честопати се молела заедно со апостолите Господ Бог да ја земе нејзината душа и да […]

 • ДЕН НА СВЕТИОТ МАЧЕНИК СПАСО РАДОВИШКИ
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Денеска се празнува Свети маченик Спасо Радовишки, пример за верност кон христијанската вера Овој светител се среќава со две имиња што кај народот создава забуна дека се работи за два светители. Еднаш се среќава како Спасо Радовишки, друг пат како Анастасиј Струмички. Во православниот календар македонскиот светец Спасе Радовишки има два празника: на 21 август […]

 • ПРЕОБРАЖЕНИЕ ХРИСТОВО
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Празникот Преображение Господово спаѓа во големите празници што ги празнува Светата Христова црква, но тој и со поголемиот број обичаи и верувања има значајно место во животот на нашиот народ, така што во целокупното празнување на овој празник следиме повеќе слоеви на народната култура. Празникот Преображение на Господ Исус Христос се слави секоја година на 19 август, односно […]

 • УТРЕ ПОЧНУВА БОГОРОДИЧНИОТ ПОСТ
  Posted in: Вести, Традиција, обичаи и култура

  Преображенски и Богородичен пост Богородичниот, односно Успенскиот пост настапува еден месец по празнувањето на Соборот на светите апостоли Петар и Павле, а пред големите празници на Преображението Господово на гората Тавор и Успението на Божјата Мајка (познат во нашиот народ и како Голема Богородица). Успенскиот пост трае две седмици, од 14/1 август, до 27/14 август. […]

 • СВЕТИОТ ВЕЛИКОМАЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН
  Posted in: Традиција, обичаи и култура

  Родум од Никомидија, од мајка христијанка и татко незнабожец. Мајка му се викаше Евула, а татко му Евсторгиј. Како момче ја изучи лекарската наука. Свештеникот Ермолај го повика кај себе, го научи на верата во Христа и го крсти. Пантелејмон чудотворно излечи еден слеп кого другите лекари залудно го лечеле: го излечи со името на […]

Временска прогноза