Здрава храна

 • ДРЕНКА – магично дрво!
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Дрен или обичен дрен (науч. Cornus mas) — вид цветно растение од семејството дренови (Cornaceae), расте во јужна и југоисточна Европа (од Франција до Украина вкл. Македонија), Ерменија, Азербејџан, Грузија, Иран, Турција, Либан и Сирија. Ова е средна до голема листопадна грмушка или мало дрво кое достигнува висина од 5–12 м и има темнокафеави гранки […]

 • ОРИГАНО
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Ориганото е медитеранска билка која важи за една од најлековитите билки на светот. Ориганото е многу ценето поради неговото масло, кое се добива од диви видови оригано преку посебен процес на дестилација, за да се сочуваат сите негови својства. Обичното оригано или планинскиот чај, односно Origanum vulgare е вид на оригано кој потекнува од Европа […]

 • БИБЕР
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Црниот пипер (или бибер; науч. Piper nigrum) е тропско ползаво растение од фамилијата Пипери (Pıperaceae), чиј зрнест плод се употребува како мирудија. Пиперот спаѓа меѓу најстарите мирудии. Тоа е жбунесто растение со зрнести плодови. Најмногу успева во Индонезија, Бразил, Индија и Гвајана, а тие се и негови главни извозници. На пазарот се јавува како црн […]

 • ЖАЛФИА
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Жалфијата (науч. Salvia) е род на растенија во фамилијата усноцветни. Името жалфија генерално се однесува на обичната жалфија (Salvia officinalis), но може да се користи и за секој член на овој род. Родот Salvia вклучува близу 700 до 900 видови на грмушки, тревести повеќегодишни растенија и едногодишни растенија со речиси светско распространување. Центарот на диверзитетот […]

 • БОСИЛЕК – моќна билка
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Претставува лист од растението Ocimum basilicum и се користи како зачинска билка, гарнир за повеќе различни јадења, но и за подготовка на чај. Други имиња: босилок, фасидијан, маслиџан Англиски: basil. Босилекот е едногодишна ароматична зелена билка која расте 30-40 сантиметри од разгрането стебленце. Листовите и’ се јајцевидни и на крајот зашилени. Малите, бели цветови се […]

 • НАМИРНИЦИ КОИ НЕМААТ РОК НА ТРАЕЊЕ
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Рокот на траење на храната може да биде доста збунувачки. Не само што има повеќе датуми за да се разберат (тоа се “рок на траење” и “најдобро да се употреби до …”), но понекогаш овие датуми можат да бидат сосема погрешни. Се случува, во незнаење да фрлиме многу работи, иако нема потреба од тоа. Сол […]

 • КАФЕ-потреба или ритуал…
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Кафето е пијалoк, кој се подготвува од печени зрна (семки) од растението кафе. Тоа е еден од главните извори на човековиот психостимуланс – кофеинот, и според многубројни медицински експерти, создава вистинска зависност (кoфеинизам). Кафето после нафтата е производ со кој најмногу се тргува во светот. Првата кафетерија во Америка била отворена во Бостон во 1670 […]

 • БАМЈА – Растение на иднината
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Бамјата била одгледувана уште од страна на античките народи на Блискиот Исток, од каде што е пренесена на Балканот, Западна Европа и САД. Кај сите словенски народи, единственото име на овој вид зеленчук е бамја, и е со арапско потекло, а се смета за типичен ориентален зеленчук. Најмногу се одгледува во Турција, Бугарија, Грција, Македонија, […]

 • КАПИНА – Богатство на природата!
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Витамини, минерали, растителни влакна, флавоноиди, сето тоа го содржат капините, кои не се само вкусни туку поради својот состав имаат благотворно дејство при многу здравствени проблеми. Свежите капини се одличен извор на витамин Ц (обезбедуваат 35 проценти од дневно препорачаната доза во 100 грама), кој е моќен природен антиоксиданс. Конзумирањето овошје богато со витамин Ц […]

 • МОДРА СЛИВА -Најздравото овошје
  Posted in: Здрава храна, Магазин

  Прекрасно вкусните и сочни сливи, ботанички припаѓаат во фамилијата rosaeae. Плодот со јатка припаѓа во родот Prunus, во кој исто така спаѓаат и: праски, нектарини, бадеми и модрите сливи. Научното име на сливата е Prunus domestica. Растението најдорбо може да се опише како мало дрво или голема грмушка. Се одгледува на многу места во Европа, […]

Временска прогноза